• начало
  • новини
  • творчество
  • галерия
  • аудио
  • видео
  • връзка

 Христина Ботева

Тодор Върбанов  


Тодор Върбанов и Христина Ботева, която е фолклорна певица, се запознават през 1991г. В едно интервю на въпроса : „Като музиканти сте толкова различни, как се намерихте?” Тодор отговаря:

   „На софра, естествено, като всички хора, занимаващи се с изкуство. Тогава се наложи след многобройните ястия и пиенета да попеем. Изпяхме стари градски песни, така се намерихме. Още тогава се разбра, че гласовете ни много си подхождат. Такова пасване за двама различни изпълнители е твърде рядко и ни хрумна да направим нещо общо. Тогава на мода беше фолклорните изпълнители да пеят естрада, а естрадните - фолклор. Ние обаче решихме да направим стари градски песни, никой да не се бърка в стила на другия. Така и стана. Зад нашият проект застана „ВЕГА-М” и на пазара се появи поредицата „Незабравими песни за маса”. Смея да кажа, че нашите песни са най-продавани. Няма български дом, в който да няма поне една от частите на поредицата. Дори, незнайно от кого, са качени в нета.”

      Участват в концертите „Канени гости” и „Зиг-заг”, организирани от редакция „Хумор, сатира и забава” при програма „Христо Ботев” на БНР.

           Освен самостоятелните си изяви, те продължават да изнасят концерти в цялата страна, като Христина пее фолклор, Тодор пее поп и рок, а заедно – стари градски песни.

          В края на 2000 г. записват албума „От душа за душата”, който е с различно звучене. Музиката на песните е записана с живи инструменти, затова :

    „Трудна е не толкова подредбата на песните, трудно е да убедиш един музикант, че трябва да свири много строго старата песен , а не да и отпусне края като на сватба.”

   Записали са заедно около 110 песни и продължават с бъдещи проекти.

 

      

   

 

 „ОТ ДУША ЗА ДУШАТА”

 

1.  Белите манастири

2.  Село Бреница

3.  Аз искам да те забравя

4.  Танго последно

5.  В мойта бедна стая

6.  Драгиева чешма

7.  Целувката на Ана

8.  Ако зажалиш някой ден

9.  Тумбала лайка

10.Аз симпатия си имах

 

акордеон,клавишни : Евгени Еремиев

китари, бас, клавишни: Тодор Върбанов

ударни, перкусия: Васил Василев

цигулка: Цветан Козлев

солисти: Тодор Върбанов и Христина Ботева