• начало
  • новини
  • творчество
  • галерия
  • аудио
  • видео
  • връзка

  „Ако зажалиш...”
телевизионно
предаване за стари градски песни

Тодор Върбанов  


     През юни 2003г. Тодор Върбанов и Бони Милчева са поканени от проф. Кауфман да бъдат гости в първото издание на ново ТВ предаване за стари градски песни „Ако зажалиш...” по ТВ СКАТ. Поради младостта и неопитността на водещата, ръководсвото на телевизията предлага на Тодор Върбанов, заедно с Бони Милчева, да станат автори и водещи на „Ако зажалиш...”. Първото предаване, в което са водещи, се излъчва на 05.07.2003г., а след един месец предаванията започват да се излъчват на живо. „Ако зажалиш...”се излъчва от 12.15 часа в събота като има повторения в понеделник от 5.30ч. и във вторник от 15.30ч..

  Това е единственото предаване за стари градски песни и шлагери, в което водещите са професионални певци. И както те казват: „Дори да се случи нещо и гостите ни да не дойдат – предаването ще се излъчи, защото можем да пеем и да забавляваме телевизионния зрител.” Предаването дава  възможност за изява не само на професионални състави и изпълнители, но и на самодейни формации от цялата страна. Понякога зрители критикуват, че групите не се прослушват предварително. Не бива да се забравя факта, че за някои групи това е първа телевизионна изява, и емоцията, камерите и обстановката ги смущават. Затова те не успяват да се представят в най-добрата светлина.

  Предаването има за цел да привлече и млади зрители, защото старата градска песен и шлагерите са устояли на времето, не са загубили очарованието и романтиката си и в днешно време . Ето какво споделя Тодор Върбанов:

     „Не съм съгласен, че старата градска песен е само за третата възраст и затова трябва да се изпълнява от по-възрастни хора. Няма начин да не се слуша или запее стара градска песен когато си на маса и знам ,че много младежи и девойки я слушат и пеят. Искрено се радвам когато сред гостите ми има млади певци и музиканти. Дори имам идеи в тази насока за отделни рубрики в предаването, но всичко с времето си. Смятам, че предаването трябва да е забавно, хумористично, да носи на зрителите  положителни емоции. „Ако зажалиш...” навърши шест години и ще се радвам и в бъдеще да носим радост и удоволствие на зрителите. Щастлив съм когато на улицата ме спират с думите:  „Ама това е нашият Тошко! Толкова се радвам, че те срещнах! Знаеш ли...” И разговаряме топло, като че ли се познаваме от години.”

   Водещите, на свой ред, гостуват на групи от всички краища на страната и съвместно изнасят концерти. По покана на група „Мездрея” от гр.Мездра, Бони и Тошко участваха в юбилейния концерт послучай 20 години от създаването на групата. Ежегодно правят по два концерта в гр. Несебър заедно с местната група „Блян”.